Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Τραγικό μήνυμα γιά όλους τους εργαζόμενους. Πριν είναι αργά...


Ξεψύχησε όταν του ανακοίνωσαν ότι απολύεται
Από NEWS 247 | 
Μια τραγωδία χωρίς προηγούμενο συγκλονίζει τα τελευταία 24ωρα χωριό της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου με την μοίρα να αποδεικνύεται σκληρή για μια οικογένεια της περιοχής. Ένας 49χρονος άνδρας ξεψύχησε έχοντας υποστεί ανακοπή την ώρα που ο εργοδότης του του ανακοίνωσε οτι ... απολύεται.
Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από μερικές ημέρες. Ο 49χρονος πατέρας δυο παιδιών 7 και 14 ετών εργαζόταν σε γραφείο που ωστόσο λόγω κρίσης αποφάσισε να προχωρήσει σε περικοπές. Όταν του ανακοινώθηκε ότι απολύεται ο 49χρονος αισθάνθηκε δυσφορία και κατέρρευσε μέσα στο γραφείο. Όταν μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας ήταν πια αργά.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο άτυχος πατέρας είχε οικονομικές εκκρεμότητες και με τον μισθό του και εκείνον της συζύγου του τα έβγαζαν πέρα οριακά. 
Η είδηση βύθισε στη θλίψη την οικογένεια του αλλά και ολόκληρο το χωριό.

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Επί ποδός...


Η λίστα με τις 9 ΔΕΚΟ και τα 10 λιμάνια που ιδιωτικοποιούνται
Από NEWS 247 | 
Στην κατάργηση των νομικών περιορισμών που μπήκαν την περασμένη δεκαετία και απαγόρευαν στο Δημόσιο να πουλήσει άλλες μετοχές των ΔΕΚΟ προχωρά η κυβέρνηση, αφού με την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπεγράφη την Πέμπτη, το κράτος μπορεί πλέον να πουλά το 100% των μετοχών του σε αυτές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπεγράφη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου στις εξής ΔΕΚΟ:
* ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ
* Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς * Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης* Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρού-πολης * Οργανισμό Λιμένος Βόλου* Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας * Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας
* Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου * Οργανισμό Λιμένος Καβάλας * Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας
* Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου * Οργανισμό Λιμένος Πατρών * Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, την εποπτεία της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων θα διασφαλίζει από πλευράς του Δημοσίου η λειτουργία Ρυθμιστικών Ανεξάρτητων Αρχών, που θα εγγυώνται ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Τέλος, η κυβέρνηση προχώρησε σε έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία εξασφαλίζεται η νομική συμμόρφωση των διατάξεων της συστατικής πράξης του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. με τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος προβλέπει ρητά τις περιπτώσεις και τη διαδικασία παροχής γνώμης από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί η κοινωνία καταρρέει Νο2


"261 δισ. δολάρια μαύρο χρήμα βγήκε από την Ελλάδα σε 8 χρόνια"
Από Newsit.gr | 
 «Ό,τι πρέπει για το ξέπλυμα χρήματος», είναι ο τίτλος συνέντευξης του προέδρου της ΜΚΟ «Global Financial Integrity», Ρ. Μπέικερ, προς το Der Spiegel στην οποία μιλά για τη διακίνηση μαύρου χρήματος στη χώρα μας.
Στην επισήμανση των συντακτών του Spiegel ότι στις χώρες της κρίσης και κυρίως στην Ελλάδα, οι πλούσιοι έβγαλαν στο εξωτερικό δισεκατομμύρια, ο ειδικός σχολιάζει: «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, μόνο μεταξύ 2003 και 2011 βγήκαν από την Ελλάδα 261 δις. δολάρια (207 δισ. ευρώ) παράνομου χρήματος, που προερχόταν από εγκληματικές ενέργειες, διαφθορά και φοροδιαφυγή. Πρόκειται για τεράστια απώλεια για μια τόσο μικρή εθνική οικονομία». Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει ο κ. Μπέικερ, "εισέρρευσαν το 2010 παράνομα στην Ελλάδα 90 δις. δολάρια και το 2011 109 δισ.(Αυτές οι μαύρες εισροές έχουν στόχο την εξαγορά πλουτοπαραγωγικών πηγών οι οποίες λόγω της συγκυρίας συνοδεύονται από εξευτελιστικές τιμές, πόσο μάλλον στην περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας).


Σε ερώτηση του περιοδικού εάν η Ελλάδα είναι η πλέον διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης, ο ειδικός απαντά: «Τα αριθμητικά στοιχεία πάντως δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ελέγχει τις παράνομες εισροές χρήματος. Πριν από την κρίση η Ελλάδα είχε ήδη τη δεύτερη μεγαλύτερη παραοικονομία από τα 25 κράτη που ερεύνησε ο ΟΟΣΑ. Μόνο το Μεξικό ήταν σε χειρότερη θέση». Και στις υπόλοιπες χώρες της κρίσης όμως η εικόνα είναι παρόμοια: «(…) Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είχαν τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη παραοικονομία στην Ευρώπη».Δηλαδή η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στην ΕΕ και η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στον ΟΟΣΑ (μετά το Μεξικό). Το ίδιο ίσχυε και πριν από την κρίση των τελευταίων ετών.
Πηγή:Deutche Welleν.

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί η κοινωνία καταρρέει

21τρις.!!! δολ. «κρυμμένα» σε φορολογικούς παραδείσους

ΠΗΓΗ:ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΝΕΤ ΤΗΣ 22/7/2012


Τη στιγμή που οι πολιτικές της λιτότητας καταστρέφουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη, μια έρευνα οικονομολόγων αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 21 τρισ. δολάρια από φοροδιαφυγή βρίσκονται κατατεθειμένα σε φορολογικούς παραδείσους

Συγκεκριμένα, μία οικονομική ελίτ από 139 χώρες έκρυβαν σε φορολογικούς παραδείσους έως τα τέλη του 2010 συνολικό ποσό ίσο με αυτό της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας μαζί.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Δικτύου για τη Φορολογική Δικαιοσύνη (Tax Justice Network), που ζητά την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων, το πραγματικό ποσό ίσως να ξεπερνά τα 32 τρισ. δολάρια.

Όπως διευκρινίζεται, η έρευνα αφορά μόνο τραπεζικούς και επενδυτικούς λογαριασμούς, και όχι ακίνητη ή κινητή περιουσία.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και κυβερνήσεις πολλών χωρών του κόσμου.

Αυτές οι 139 χώρες με τους επιτήδειους φοροφυγάδες χρωστούν στους δανειστές τους συνολικά 4,1 τρισ. Αν είχαν τα λεφτά που έχουν «κάνει φτερά» στους φορολογικούς παραδείσους, θα είχαν πλεόνασμα 10,1 τρισ. δολαρίων.

Συμφωνα με άλλα στοιχεία της έρευνας: Τη μερίδα του λέοντος την έχουν όλοι κι όλοι 91.000 άνθρωποι στον πλανήτη με αποταμιεύσεις σε φορολογικούς παραδείσους ύψους 9,8 τρισ. δολαρίων. Αυτοί οι 91.000 άνθρωποι έχουν το 30% του συνόλου των χρημάτων που είναι κατατεθειμένα σε φορολογικούς παραδείσους.

Τρεις τράπεζες, οι ελβετικές UBS και Credit Suisse και η αμερικανική Goldman Sachs, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα εμβάσματα ιδιωτικών κεφαλαίων προς φορολογικούς παραδείσους. Ακολουθούν
η Bank of America, η HSBC, η Deutsche Bank και η BNP Paribas.

Ο συντάκτης της μελέτης Τζέιμς Χένρι είπε χαρακτηριστικά ότι η έρευνα αποτελεί καλό νέο: «Ο κόσμος μόλις εντόπισε τεράστιο παγκόσμιο πλούτο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη λύση των πιο πιεστικών παγκόσμιων προβλημάτων μας».