Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η εκπαίδευση, ειδική και γενική, για να γίνει ουσιαστικό συστατικό μιάς ανθρωπιστικής και δημοκρατικής παιδείας θα πρέπει κύρια: 
Να αποσκοπεί στην απελευθέρωση και έκφραση των δημιουργικών ικανοτήτων κάθε ανθρώπου μέσω της αμφισβήτησης, της έρευνας και του πειραματισμού δηλαδή μέσω της ενεργητικής συμμετοχής.
Να συντελεί στη βαθειά γνώση του σωματικού, πνευματικού και συναισθηματικού εαυτού  και του κόσμου που τον περιέχει, τόσο των επί μέρους στοιχείων τους όσο και της διασύνδεσής τους σε μια ολότητα.
Να εστιάζει στην ποιότητα των γνώσεων και όχι στην ποσότητα.
Να κάνει τη γνώση μια διαδικασία ανακάλυψης κύρια και όχι αποκάλυψης.
Να γεφυρώνει τη λογική με τη φαντασία μέσω της τέχνης.
Να ενώνει τον άνθρωπο με τη Φύση καθιστώντας την τόπο μάθησης, πέρα από τις αίθουσες διδασκαλίας που ως σήμερα λειτουργούν κυρίως ως χώροι εγκλεισμού.
Να απελευθερώνει από προκαταλήψεις, ιδεοληψίες, εξαρτήσεις και αυτοματισμούς που δημιουργούνται από άγνοια της κίνησης του εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου.
Να καταργεί την κοινωνική διάκριση ανάμεσα σε πνευματική και σωματική εργασία.
Να συντελεί στην ανάδειξη της δυναμικής της ομάδας αυτόνομων ατόμων που συμμετέχουν και συνεργάζονται χωρίς διακρίσεις, με ρόλους εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενου ρευστούς και εναλλασσόμενους στην πράξη.
Να διαπαιδαγωγεί στη δημοκρατία, μέσω των συνελεύσεων όσων εμπλέκονται σε κάθε εκπαιδευτικό στάδιο, όπου θα αποφασίζουν για ό,τι τους αφορά άμεσα και θα το εφαρμόζουν οι ίδιοι. 
Εντέλει η εκπαίδευση θα πρέπει να γίνει άσκηση ελευθερίας ισότιμων ανθρώπων.

Στη σημερινή κοινωνία η εκπαίδευση, τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς τη μεθοδολογία και τις δομές της, αναπαράγει τις κυρίαρχες αρχές  δηλαδή, την καταπίεση της ιεραρχίας, τη διαστρωμάτωση (καλοί και κακοί μαθητές, βαθμολογία) και τον ανταγωνισμό. Καλλιεργεί την παθητικότητα, τη συμμόρφωση, την υποταγή, τη συσσώρευση αποσπασματικών γνώσεων, το φαίνεσθαι και τη ματαιοδοξία. Αποθεώνει την καριέρα και τον οικονομισμό. Ωθεί στην προσήλωση σε  δόγματα και αποκόβει τον άνθρωπο από την Φύση, την φύση του και το κοινωνικό περιβάλλον.


Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2015

                                  ΚΑΠΟΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Το Πολυτεχνείο έδωσε στην εξέλιξή του στις τρείς μέρες πολλά μηνύματα.
Ξεκίνησε με την εναντίωση στη Χούντα των Συνταγματαρχών και την ανάγκη για δημοκρατικές ελευθερίες και προχώρησε βαθύτερα, στο ζήτημα της εξάρτησης από ξένα κέντρα και την αμφισβήτηση των πολιτικών που συνδέονται με αυτά.
 Έθεσε δηλαδή ζητήματα καίρια που αφορούν την Δημοκρατία και την Εθνική Ανεξαρτησία. Ζητήματα που η σημερινή τραγική τους εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι είναι άκρως επίκαιρα.
Παράλληλα η πρακτική της αυτοοργάνωσης τις τρείς αυτές ημέρες,έδωσε ένα καινούργιο μήνυμα που ήρθε σαν ανάγκη και γιαυτό ήταν δημιουργική και αποτελεσματική.

΄΄Το Πολυτεχνείο Ζεί΄΄ λοιπόν αν δεν το περιορίσουμε μόνο στην εναντίωση σε μια  δικτατορία.

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Το νέο που γεννιέται ή μια άλλη Παιδεία

Ένα αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο των παιδιών.

Της Λένας Λυδάκη

Στο Δημοτικό Σχολείο Συκαμίνου Ωρωπού δεν κατέφυγαν στις γνωστές μεθόδους ανάθεσης του κυλικείου σε εξωτερικό συνεργάτη ή εταιρία.

Ανέλαβαν, την πρωτοβουλία να μετατρέψουν τη λειτουργία του κυλικείου σε βιωματικό σεμινάριο θα λέγαμε, για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Για ένα τρίμηνο, κάθε εβδομάδα μία ομάδα αναλαμβάνει τη λειτουργία του κυλικείου. Την προετοιμασία των προϊόντων αναλαμβάνουν οι γονείς της ομάδας. Το πρωί δύο παιδιά από την ομάδα ανακοινώνουν το μενού του κυλικείου ενώ στο ταμείο υπάρχουν ειδικές αποδείξεις με τη φωτογραφία και την τιμή κάθε προϊόντος. Η εκπαιδευτικός της τάξης που είχε αναλάβει και την οργάνωση της δράσης συντονίζει και την ομάδα.

Πέρα από το γεγονός ότι τα παιδιά μαθαίνουν να υιοθετούν καλές διατροφικές συνήθειες, υπάρχουν και πολλά παράπλευρα οφέλη μέσα από τη δράση:

– τα παιδιά μπαίνουν στην κουζίνα και μαθαίνουν κανόνες υγιεινής για την παρασκευή και συντήρηση των τροφίμων

– χρησιμοποιούν τα μαθηματικά όχι σαν μάθημα αλλά ως μέρος της καθημερινότητάς τους

– μαθαίνουν να διαχειρίζονται χρήματα, ενώ ήταν υπεύθυνα ακόμα και για το βιβλίο Εσόδων-Εξόδων του κυλικείου

– βλέποντας τους φίλους και συμμαθητές τους στο χώρο του κυλικείου και γνωρίζοντας ότι θα περάσουν και τα ίδια από αυτή τη θέση, αποκτούν σεβασμό προς τη δουλειά και «τους εργαζόμενους», περιμένουν τη σειρά τους ευγενικά και με υπομονή

– οι γονείς συμμετέχουν στη ζωή του σχολείου κι αυτό δίνει χαρά στους ίδιους αλλά και στα παιδιά.

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΟΙ ΠΛΕΟΝ


Στο δυναμικό της Γκόλντμαν Σακς, της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ, προστέθηκε ως διεθνής σύμβουλος ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φο Ράσμουσεν (2009-2014). Το βιογραφικό του Δανού πολιτικού δικαιολογεί απόλυτα αυτή την επιλογή. Πριν διατελέσει επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε μία περίοδο επιχειρησιακής κορύφωσης εν μέσω συγκρούσεων στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη και προσφάτως στην Ουκρανία, υπήρξε πρωθυπουργός της Δανίας (2001-2009) και υπηρέτησε την ευρωπαϊκή διεύρυνση και την επέκταση του ΝΑΤΟ «με στόχο την ειρήνη και την ευημερία στην Ευρώπη». Ο Ράσμουσεν, επίσης, υποστήριξε τη «Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων» (Ttip). Χωρίς αμφιβολία, οι ικανότητές του κρίθηκαν πολύτιμες για την Γκόλντμαν Σακς, η οποία χαράσσει τη στρατηγική της με γνώμονα την οικονομία, την πολιτική και τον στρατό.
Η ανάμειξη της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σε πολέμους δεν εκπλήσσει. Στη βάση της «θεωρίας του χάους» εκμεταλλεύτηκε τις αναταραχές στη Λιβύη και τη Συρία που στέλνουν κύματα της τραγικής εξόδου προς την Ελλάδα και την Ιταλία. Η μεταναστευτική ροή επιτρέπει την άσκηση οικονομικής και ψυχολογικής πίεσης για «ανθρωπιστική ειρηνευτική επιχείρηση». Οπως το ΝΑΤΟ, η Γκόλντμαν Σακς αποτελεί λειτουργικό τμήμα της στρατηγικής της Ουάσιγκτον, η οποία επιθυμεί την Ευρώπη προσδεδεμένη στις ΗΠΑ. Τη συμβολή της Γκόλντμαν Σακς στην οικονομική κρίση συνόδευσαν συμβουλές προς τους επενδυτές να «αρπάξουν» την ευκαιρία αξιοποίησης της ευρωπαϊκής κρίσης.
Η πρόσληψή του σε συνδυασμό με τα δίκτυα διεθνών πολιτικών και στρατιωτικών σχέσεων που υφάνθηκαν τα πέντε έτη παραμονής του στην κορυφή επιτρέπουν στην εταιρεία να ενισχύσει την επιρροή και τη διείσδυσή της.
kathimerini