Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ

Με 153 ψήφους υπέρ η Ελλάδα οδηγείται στην οικονομική εξαθλίωση
newsbomb.grΑπό newsbomb.gr 
…O προϋπολογισμός πείνας για το 2014 θα σηματοδοτήσει μια ακόμα σκληρή οικονομικά χρονιά για την ελληνική οικογένεια, βάζοντας για άλλη μια φορά ταφόπλακα σε σημαντικούς τομείς όπως την Υγεία...
Ταφόπλακα στην Υγεία
Μεταξύ των τομέων που υπέστησαν τα μεγαλύτερα πλήγματα από τις πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα είναι και αυτός της Υγείας. Η έκθεση του κ. Μούιζνιεκς προειδοποιεί για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των περικοπών στη δημόσια υγεία.
Παρά τις επισημάνσεις του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Μούιζνιεκς, η Βουλή απόψε ψήφισε τον προϋπολογισμό για το 2014, ο οποίος περιλαμβάνει δραματικές περικοπές στις δαπάνες για την υγεία.
Πρόκειται για μείωση 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ των δημοσίων δαπανών υγείας. Η κρατική επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ μειώνεται κατά 334 εκατ. ευρώ, οι παροχές ασθένειας προς τους ασφαλισμένους κατά 539 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων κατά 30% και όλα αυτά με την απουσία πρόβλεψης για την περίθαλψη των ανασφάλιστων.
Παράλληλα, η κυβέρνηση εμμένει στον μνημονιακό στόχο για επιπλέον περιορισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ, η οποία μειώνεται κατά 1.057 δισ. ευρώ (από 3.076 σε 2.019).
Η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή, υπέκυψε σε όλες τις πιέσεις των δανειστών, διακινδυνεύοντας το επίπεδο δημοσίων παροχών υγείας προς τους πολίτες και τη δημιουργία συνθηκών ανθρωπιστικής κρίσης παρά την προειδοποίηση του Συμβουλίου της Ευρώπης...


Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Τίποτα δεν σέβονται οι ξένοι εντολείς και οι ντόπιοι υπάλληλοί τους

Αντίθετοι με τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κάποιοι από τους όρους που έχει επιβάλει η Τρόικα στην Ελλάδα. Αυτό αναφέρει η νομική γνωμοδότηση Γερμανού Πανεπιστημιακού καθηγητή, ο οποίος αναφέρει στην έκθεσή του ότι οι δανειστές έκαναν υπερβολικές παρεμβάσεις στο εργασιακό δίκαιο και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Στη νομική γνωμοδότησή του ο Γερμανός καθηγητής Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο- κατ' εντολή του αυστριακού Επιμελητηρίου Εργαζομένων, της Ομοσπονδίας Αυστριακών Συνδικάτων και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων- υποστηρίζει ότι κάποιες από τις υποχρεώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, δηλαδή την ΕΚΤ και την Κομισιόν, που συμμετέχουν στην Τρόικα, συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια συνιστούν παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου, με δεδομένο ότι η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχει ενσωματωθεί στο δίκαιο της ΕΕ.
Ενδεικτικά ο Γερμανός νομικός αναφέρει στην έκθεσή του πως οι μειώσεις μισθών παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης σύναψης συλλογικής σύμβασης, ενώ άλλες δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα παραβιάζουν το ανθρώπινο δικαίωμα στην εργασία, στην κατοικία, στην κοινωνική ασφάλεια και την ιδιοκτησία.
Ακόμη, στη γνωμοδότησή του επισημαίνεται πως παρεμβάσεις, όπως οι περικοπές των κατώτατων μισθών, η εφαρμογή των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων και οι περικοπές στο σύστημα υγείας δεν καλύπτονται νομικά από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Μάλιστα ο καθηγητής, όπως αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμα η Deutche Welle, εκτιμά ότι θα μπορούσε να έχει επιτυχή έκβαση μια προσφυγή ακύρωσης στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με αντικείμενο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παράβαση των αρμοδιοτήτων των συλλογικών οργάνων. Προσφυγή που θα είχε επιτυχία ιδίως αν την ασκούσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα μπορούσε να γίνει προσφυγή εναντίον των «ενεργειών των κρατών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας». Ακόμη και το Διεθνές Δικαστήριο θα μπορούσε να ασχοληθεί με το ζήτημα κατά πόσο είναι συμβατές αυτές οι υποχρεώσεις με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και στα Ηνωμένα Εθνη μπορεί να γίνει προσφυγή εναντίον μεμονωμένων κρατών, σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή.

Πηγή: www.iefimerida.gr