Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Πολύ επίκαιρο

Το βιβλίο ''Δεν γίνονται αυτά εδώ'' γράφτηκε το 1935 από τον Αμερικάνο  συγγραφέα Σίνκλαιρ Λιούις (Νόμπελ λογοτεχνίας 1930). Τρία χαρακτηριστικά αποσπάσματα :

''...όσα έχουν αξία είναι επιτεύγματα των ελεύθερων, των φιλοπερίεργων, των κριτικών πνευμάτων.  Η διατήρηση ενός τέτοιου πνεύματος είναι πολύ πιό σημαντική από οποιοδήποτε κοινωνικό σύστημα''.

''... και στην Αμερική η μάχη συσκοτιζόταν από το γεγονός ότι οι χειρότεροι φασίστες ήταν εκείνοι που αποκήρυσσαν  τον όρο ''φασισμός'' και διέδιδαν την δουλική υποταγή στον καπιταλισμό, κάτω από τη σημαία της συνταγματικής και της παραδοσιακής αμερικάνικης ελευθερίας. Γιατί αυτοί ήταν κλέφτες όχι μονάχα των μισθών αλλά και της τιμής των ανθρώπων. Για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους, ήταν διατεθειμένοι να καπηλευτούν όχι μονάχα τη Γραφή αλλά και τον ίδιο τον Τζέφερσον''.

''Δεν μπορώ να συγχωρήσω ποτέ το κακό και το ψέμα και τη σκληρότητα, κι ακόμα λιγότερο τους φανατικούς που τα χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία. Για να θυμηθούμε το Ρομέν Ρολάν, μια χώρα που ανέχεται τα ανήθικα μέσα-ανήθικους σκοπούς, την απόρριψη της Ηθικής- για μια γενιά, θα δηλητηριαστεί τόσο πολύ, που αποκλείεται να έχει καλό τέλος''.

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Για ένα μεγάλο παγκόσμιο έλλειμμα - η Παιδεία στο περιθώριο



'' Είναι θαύμα που η φαντασία των μαθητών επιβιώνει από τα κλισέ
της επίσημης εκπαίδευσης''  Αϊνστάιν

'' Τι εννοούμε λέγοντας παιδεία ; 
Την πληροφορία, την τεχνική, το δίπλωμα εξειδίκευσης που εξασφαλίζει : γάμο, αυτοκίνητο και ακίνητο με πληρωμή την πλήρη υποταγή του εξασφαλισθέντος ;
Ή την πνευματική και ψυχική διάπλαση ενός ελεύθερου ανθρώπου με τεχνική αναθεώρησης και ονειρικής δομής, με αγωνία απελευθέρωσης και με διαθέσεις μιας ιπτάμενης ψυχής προς τ'άστρα ;
Αυτήν την παιδεία δεν την προσφέρουν δωρεάν, και την αποσιωπούν, γιατί δεν υπηρετεί συστήματα'' Μ.Χατζηδάκις


Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Καλό μήνα !

'' Ζήσε σαν να πρόκειται να πεθάνεις αύριο.
Μάθαινε σαν να είναι να ζήσεις για πάντα''
                                                          Γκάντι

''Εκείνα που περιέχει ο άνθρωπος,
 είναι πιό σημαντικά από εκείνα που έχει''
                                                 Σοπενάουερ