ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ 1. Εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά 2. Aνήσυχοι για ό,τι συνέβη (cosco) και για ό,τι ετοιμάζεται να συμβεί. 3. Μέλη μιάς κοινωνίας που δοκιμάζεται από την επέλαση της Τρόικας και των Μνημονίων της. 4. Προβληματιζόμενοι με διάθεση επικοινωνίας. 5. Συνειδητοποιημένοι ως προς το αδιέξοδο και την ανεπάρκεια των μεμονωμένων ατόμων. 6. Αναζητητές της συλλογικότητας με διατήρηση της μοναδικότητας του καθένα.
Σάββατο 23 Ιουλίου 2011
Σάββατο 16 Ιουλίου 2011
Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011
Χρεοκόπησαν τα μνημόνια
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011
Όπως έχουμε καταλάβει όλοι τις τελευταίες μέρες, αυτό που αναζητείται τώρα είναι ο επιθετικός προσδιορισμός του όρου «χρεοκοπία». Γιατί η χρεοκοπία, όπως μας λένε με μισόλογα, η ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι βέβαιη και η καθυστέρηση ανακοίνωσης αφορά στο περιτύλιγμα.
Οι εξελίξεις αυτές δεν μπορούν παρά να προκαλούν οργή και αγανάκτηση στα ελληνικά νοικοκυριά και στους επιχειρηματίες, καθώς στους τελευταίους 20 μήνες επωμίστηκαν μέτρα δεκάδων δισ. ευρώ, για ποιο λόγο; Για να αποφύγουμε να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα! Από πέρυσι το Μάιο, κυβέρνηση και τρόικα, μας διαβεβαίωναν ότι με το μνημόνιο αποφεύγεται η στάση πληρωμών της χώρας ή «σώζεται η Ελλάδα» όπως υποστήριζε η κυβέρνηση μέχρι πρότινος.
Πέρασε ένας χρόνος για να αποδειχθεί ότι χρειάζεται και άλλο μνημόνιο, γιατί η Ελλάδα δεν «σώθηκε» με το πρώτο, γιατί απέτυχε. Έτσι λοιπόν, κατήρτισαν από κοινού, κυβέρνηση και τρόικα, ένα δεύτερο μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο. Ποιος δεν θυμάται την «τρομοκρατία» που ασκήθηκε τον Ιούνιο για να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, για να αποφύγουμε τη στάση πληρωμών στις 18 Ιουλίου, όπως την προσδιόριζε χρονικά ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου;
Το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε και σε λίγες μέρες, ψάχνουμε το πέπλο, που θα περιβάλει τη «χρεοκοπία». Οι ευθύνες της κυβέρνησης για το σημερινό αδιέξοδο είναι τεράστιες, δεδομένου ότι μεθόδευσε την πολιτική των τελευταίων 20 μηνών, σε συνεργασία με την τρόικα, τα στελέχη της οποίας επίσης έχουν ευθύνες. Στο πρώτο μνημόνιο, το πρόβλημα του χρέους ξεχάστηκε. Το θυμήθηκαν αργότερα (κυβέρνηση και τρόικα), αλλά δεν το αντιμετώπισαν σοβαρά.
Τι λέει η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ; Ότι το χρέος θα φτάσει στο 172% του ΑΕΠ το 2012, από 159% του ΑΕΠ που προέβλεπε η προηγούμενη έκθεση του ΔΝΤ το Φεβρουάριο. Εξηγεί ότι η διαφορά οφείλεται στην ένταξη στο χρέος του νέου πακέτου ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών με 30 δισ. ευρώ. Όμως, το συγκεκριμένο πακέτο αποφασίστηκε τον Φεβρουάριο και συνεπώς έπρεπε να υπάρχει από τότε η πρόβλεψη για την επίπτωσή του στο χρέος. Προφανώς μία από τις δύο εκθέσεις γράφτηκε στο γόνατο.
Κοντολογίς, δεν χρειάζονταν δύο «Μνημόνια» για να φτάσει η χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Μπορούσε να χρεοκοπήσει και χωρίς αυτά...
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ
Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011
Σάββατο 9 Ιουλίου 2011
Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011
Οι ξένοι τόχουν τούμπανο...
"Η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραματικά"
Μειώνεται η κυριαρχίας της χώρας μας, σύμφωνα με πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σε συνέντευξή του στο Focus δηλώνει ότι τα πράγματα ξέφυγαν "με υπαιτιότητα της Ελλάδας". Έρχονται οι επίτροποι των ιδιωτικοποιήσεων
Σάββατο 2 Ιουλίου 2011
ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΠ : Να πούμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη
Τρείς δρόμοι είναι ορατοί γιά μιά άλλη πορεία του ΟΛΠ :
Δρόμος 1 Μεσοπρ.Μνημονίου: Πώληση του ΟΛΠ.
Απαιτούμενοι σημερινοί εργαζόμενοι στον ΟΛΠ : κανείς
Δρόμος 2 Μεσοπρ.Μνημονίου: Πώληση μέχρι 49% των μετοχών και παραχώρηση των δραστηριοτήτων (ΣΕΜΠΟ Ι, Κρουαζιέρα, CarTerminal, Xώροι κλπ), σε ιδιώτες (περίπτωση cosco).
Απαιτούμενοι σημερινοί εργαζόμενοι στον ΟΛΠ : Μερικές δεκάδες.
Δρόμος 3 Νέας Ανάπτυξης: Πώληση μέχρι 49% των μετοχών και διάθεση του κεφαλαίου αυτού γιά επενδύσεις και νέες δραστηριότητες.
Εξάλειψη των παθογενειών του σημερινού τρόπου λειτουργίας (Προσλήψεις
με αδιάβλητους διαγωνισμούς σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας, έλεγχος
δραστηριοτήτων και αποτελεσματικότητας από Ανεξάρτητη Αρχή, διαρκής προ-
γραμματισμένη επιμόρφωση όλων των εργαζομένων κ.λ.π. στη κατεύθυνση
μιάς αυτόνομης ανάπτυξης με διαφάνεια και αξιοκρατία).
Απαιτούμενοι σημερινοί εργαζόμενοι στον ΟΛΠ : Όλοι! Και νέες προσλήψεις
γιά τα κενά που υπάρχουν και γιά τις νέες δραστηριότητες.
Ο κάθε ένας θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση , με αυτή θα κριθεί και όπως λέει και ο Ηράκλειτος:
΄΄ήλιος γάρ ουχ υπερβήσεται μέτρα, ει δέ μή, Ερινύες μιν Δίκης επίκουροι
εξευρήσουσιν.΄΄ δηλ.΄΄Γιατί και ο ήλιος δεν μπορεί να υπερβεί τα όριά του,
αλλιώς θα τον βρούν οι Ερινύες που βοηθούν τη δικαιοσύνη΄΄.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)