Χρεοκόπησαν τα μνημόνια
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011
Όπως έχουμε καταλάβει όλοι τις τελευταίες μέρες, αυτό που αναζητείται τώρα είναι ο επιθετικός προσδιορισμός του όρου «χρεοκοπία». Γιατί η χρεοκοπία, όπως μας λένε με μισόλογα, η ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι βέβαιη και η καθυστέρηση ανακοίνωσης αφορά στο περιτύλιγμα.
Οι εξελίξεις αυτές δεν μπορούν παρά να προκαλούν οργή και αγανάκτηση στα ελληνικά νοικοκυριά και στους επιχειρηματίες, καθώς στους τελευταίους 20 μήνες επωμίστηκαν μέτρα δεκάδων δισ. ευρώ, για ποιο λόγο; Για να αποφύγουμε να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα! Από πέρυσι το Μάιο, κυβέρνηση και τρόικα, μας διαβεβαίωναν ότι με το μνημόνιο αποφεύγεται η στάση πληρωμών της χώρας ή «σώζεται η Ελλάδα» όπως υποστήριζε η κυβέρνηση μέχρι πρότινος.
Πέρασε ένας χρόνος για να αποδειχθεί ότι χρειάζεται και άλλο μνημόνιο, γιατί η Ελλάδα δεν «σώθηκε» με το πρώτο, γιατί απέτυχε. Έτσι λοιπόν, κατήρτισαν από κοινού, κυβέρνηση και τρόικα, ένα δεύτερο μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο. Ποιος δεν θυμάται την «τρομοκρατία» που ασκήθηκε τον Ιούνιο για να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, για να αποφύγουμε τη στάση πληρωμών στις 18 Ιουλίου, όπως την προσδιόριζε χρονικά ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου;
Το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε και σε λίγες μέρες, ψάχνουμε το πέπλο, που θα περιβάλει τη «χρεοκοπία». Οι ευθύνες της κυβέρνησης για το σημερινό αδιέξοδο είναι τεράστιες, δεδομένου ότι μεθόδευσε την πολιτική των τελευταίων 20 μηνών, σε συνεργασία με την τρόικα, τα στελέχη της οποίας επίσης έχουν ευθύνες. Στο πρώτο μνημόνιο, το πρόβλημα του χρέους ξεχάστηκε. Το θυμήθηκαν αργότερα (κυβέρνηση και τρόικα), αλλά δεν το αντιμετώπισαν σοβαρά.
Τι λέει η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ; Ότι το χρέος θα φτάσει στο 172% του ΑΕΠ το 2012, από 159% του ΑΕΠ που προέβλεπε η προηγούμενη έκθεση του ΔΝΤ το Φεβρουάριο. Εξηγεί ότι η διαφορά οφείλεται στην ένταξη στο χρέος του νέου πακέτου ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών με 30 δισ. ευρώ. Όμως, το συγκεκριμένο πακέτο αποφασίστηκε τον Φεβρουάριο και συνεπώς έπρεπε να υπάρχει από τότε η πρόβλεψη για την επίπτωσή του στο χρέος. Προφανώς μία από τις δύο εκθέσεις γράφτηκε στο γόνατο.
Κοντολογίς, δεν χρειάζονταν δύο «Μνημόνια» για να φτάσει η χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Μπορούσε να χρεοκοπήσει και χωρίς αυτά...
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου