Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Οι θεωρητικοί Γολιάθ της μνημονιακής λιτότητας κατατροπώνονται από ένα Δαυίδ, που δεν υπηρετεί συμφέροντα αλλά την αλήθεια


Αναγνώρισαν το ''λάθος'' στη λιτότητα

Καθηγητές οικονομίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σήμερα, η Κάρμεν Ράινχαρτ (Carmen Reinhart) και ο Κένεθ Ρόγκοφ (Kenneth Rogoff ),  κατείχαν στο παρελθόν υψηλές θέσεις στο ΔΝΤ, για λογαριασμό του οποίου εκπόνησαν το 2010 την διαβόητη πλέον μελέτη τους για τα αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας σύμφωνα με την οποία, οικονομίες με χρέος άνω του 90% του ΑΕΠ παρουσιάζουν μέσο πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης -0.1% και πρέπει να επιβληθεί λιτότητα (ενώ εάν γινόταν σωστά ο υπολογισμός, θα φαινόταν πως στην πραγματικότητα το μέσο ποσοστό ανάπτυξης των χωρών αυτών ήταν 2,2%).   
Ο Τόμας Χέρντον (Thomas Herndon), 28 ετών,απόφοιτος του Evergreen State College,στην μελέτη του, στο πλαίσιο της οποίας ζήτησε —και έλαβε— από τους Ράινχαρτ και Ρόγκοφ το λογιστικό φύλλο και τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν, απέδειξε ότι υπήρξαν σφάλματα, παραλείψεις και αποκλεισμοί που οδήγησαν σε στρεβλά συμπεράσματα. Τα προβλήματα, έγραψε, είναι κυρίως τρία: πρώτο, οι Ράινχαρτ και Ρόγκοφ αφαίρεσαν επιλεκτικά χρονιές με υψηλά χρέη και μέσο ρυθμό ανάπτυξης. Δεύτερο, χρησιμοποίησαν μια συζητήσιμη μέθοδο για να κατατάξουν τα κράτη. Και τρίτο, μοιάζει να υπάρχει ένα λάθος στην μέθοδο αυτή, που αποκλείει τις χώρες με υψηλά χρέη που όμως διατηρούν έναν μέσο αναπτυξιακό ρυθμό. Με βάση τα προβλήματα αυτά, έμειναν έξω από τους υπολογισμούς πέντε χώρες: η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, ο Καναδάς και η Δανία.
  Και τα τρία αυτά προβλήματα προκαταλαμβάνουν τα αποτελέσματα των υπολογισμών των Ράινχαρτ-Ρόγκοφ και τείνουν να επιβεβαιώνουν το εκ των προτέρων συμπέρασμά τους.  
Έναντι της διεθνούς κατακραυγής, οι «θεωρητικοί της λιτότητας» αναγκάστηκαν  να απαντήσουν, ύστερα από μηνών άρνηση  παραδοχής του οιουδήποτε σφάλματος.  
«Μας προβληματίζει η διαπίστωση ότι υπάρχει ένα τέτοιο σφάλμα (. . .), παρά την προσπάθειά μας να είμαστε προσεκτικοί» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.
Εδώ και δύο χρόνια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Όλι Ρεν επιβάλλουν ακραία λιτότητα στον ευρωπαϊκό Νότο, ισχυριζόμενοι ότι η οικονομική ανάπτυξη επιτυγχάνεται μέσω περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής. Για να υποστηρίξουν αυτή τη θέση επικαλούνται συχνά τη μελέτη που εκπονήθηκε το 2010 από τους καθηγητές του Χάρβαρντ Κάρμεν Ράινχαρτ και Κένεθ Ρογκόφ.
Την ίδια θέση υποστηρίζουν και εφαρμόζουν οι δύο δικοί μας απόφοιτοι του Χάρβαρντ που έγιναν πρωθυπουργοί, παρ’ ότι έχει πλέον αποδομηθεί, όχι μόνο στην πράξη(με υπανάπτυξη, καταστροφή, φτώχεια  και ανθρώπινα θύματα) αλλά και στη θεωρία.
Ας μην απογοητεύονται τα εκατομμύρια των μικρών Δαυίδ όταν υπηρετούν την αλήθεια και τολμούν.
Στο τέλος θα λάμψει !





Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου