Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

25 Μαρτίου 1821, η επανάσταση που δεν ολοκληρώθηκε

 Επίκαιρα τα λόγια του Μακρυγιάννη προς τους πολιτικούς:

'' Εβάλετε και νέον αρχηγό στο φρούριο της Κόρθος. Αχιλλέα τον έλεγαν, λογιότατο. Κι ακούγοντας τ'όνομα Αχιλλέα, παντυχαίνετε οτ'είναι εκείνος ο περίφημος Αχιλλέας. Και πολέμαγε τ'όνομα τους Τούρκους. Δεν πολεμάγει τ'όνομα ποτέ, πολεμάγει η αντρεία, ο πατριωτισμός, η αρετή. Κι ο Αχιλλέας ο δικός σας, ο φρούραρχος της Κόρθος, λεβέντης ήταν, <<Αχιλέγα>> τον έλεγαν. Είχε και το κάστρο εφοδιασμένο από τ'αναγκαία του πολέμου, είχε και τόσο στράτευμα. Όταν είδε τους Τούρκους του Δράμαλη από μακριά - και ήταν και καταπολεμισμένος από Ρούμελη, από Ντερβένια - βλέποντάς τον ο Αχιλλέας άφησε το κάστρο κι έφυγε, απολέμιστο. Να ήταν ο Νικήτας, έφευγε ; ο Χατζηχρήστος και οι άλλοι ; Όχι βέβαια. Ότι τον καρτέρεσαν αυτοί τον Δράμαλη στον κάμπο και τον αφάνισαν, όχι σ'εφοδιασμένο κάστρο, και σαν το κάστρο της Κόρθος. ''...

'' Όσοι έχουν την τύχη μας στα χέρια τους, όσοι μας κυβερνούν, μεγάλοι και μικροί, και υπουργοί και βουλευταί, το'χουν σε δόξα, το'χουν σε τιμή, το'χουν σε ικανότη το να τους ειπείς ότι έκλεψαν, ότι πρόδωσαν, ότι έφεραν τόσα κακά στην πατρίδα. Είναι άξιοι άνθρωποι και τιμώνται και βραβεύονται. Όσοι είναι τίμιοι κατατρέχονται ως ανάξιοι της κοινωνίας και της πολιτείας.''

Και οι αγώνες του Μακρυγιάννη μετά, για Δημοκρατία και όχι Ολιγαρχία, είχαν σαν συνέπεια να υποστεί φυλακίσεις, διωγμούς και εξευτελισμούς κάθε είδους. Γράφει :

''...μου ρίχνουν πέτρες και μαγαρισιές ανθρώπινες απάνω μου :' Φάγε απ'αυτές, στρατηγέ Μακρυγιάννη, να χορτάσεις πού'θελες να κάνεις σύνταμα! '. Και μ'ανοίγουν τόσες νέες πληγές από τα χτυπήματα και από τ'αγκυλώματα...''

Και ο Γ.Σεφέρης λέει το 1943 για τον Μακρυγιάννη:

''..ήταν μια από τις πιο μορφωμένες ψυχές του ελληνισμού. Και η μόρφωση, η παιδεία που δηλώνει ο Μακρυγιάννης, δεν είναι κάτι ξέχωρο ή αποσπασματικά δικό του. Είναι το κοινό χτήμα, η ψυχική περιουσία μιας φυλής, παραδομένη για αιώνες και χιλιετίες, από γενιά σε γενιά, από ευαισθησία σε ευαισθησία. Κατατρεγμένη και πάντα ζωντανή, αγνοημένη και πάντα παρούσα. Είναι το κοινό χτήμα της μεγάλης λαικής  παράδοσης του Γένους. Είναι η υπόσταση, ακριβώς αυτού του πολιτισμού, αυτής της διαμορφωμένης ενέργειας, που έπλασε τους ανθρώπους και το λαό που αποφάσισε να ζήσει ελεύθερος ή να πεθάνει στα '21. Γι αυτό η λαϊκή μας παράδοση είναι τόσο σπουδαία.... 
Το περιεχόμενο της γραφής του Μακρυγιάννη είναι ο ατέλειωτος και ο πραγματικός αγώνας ενός ανθρώπου, που με όλα τα ένστικτα της φυλής του ριζωμένα βαριά μέσα στα σπλάχνα του, αναζητά την ελευθερία, το δίκιο, την ανθρωπιά...
...ο Μακρυγιάννης στάθηκε ο πιο ταπεινός αλλά και ο πιο σταθερός διδάσκαλός μου.''


Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Α. ΟΙ ΛΙΓΟΙ :
Τέσσερις Ελληνες περιλαμβάνονται φέτος στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, που δημοσιεύει κάθε χρόνο το περιοδικό Forbes :
Ο Σπύρος Λάτσης, ο Φίλιππος Νιάρχος, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είναι οι τέσσερις Ελληνες ανάμεσα στους συνολικά 2.208 δισεκατομμυριούχους από 72 χώρες που περιλαμβάνει η λίστα του Forbes. Η συνολική περιουσία των τεσσάρων Ελλήνων εκτιμάται στα 9,6 δισ. δολάρια.
Πλουσιότερος Ελληνας, σύμφωνα με τη φετινή λίστα του Forbes, είναι ο Σπύρος Λάτσης. Βρίσκεται στη θέση 729, με περιουσία 3,2 δισ. δολάρια.
Ο Φίλιππος Νιάρχος είναι στη θέση 859 της λίστας, με περιουσία 2,8 δισ. δολάρια.
Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης είναι στη θέση 965 της λίστας, με περιουσία 2,5 δισ. δολάρια. 
Τέλος, στη θέση 1.999 της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο είναι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με 1,1 δισ. δολάρια. 
Στην κορυφή της λίστας είναι το «αφεντικό» της Amazon, Τζεφ Μπέζος. Η περιουσία του εκτινάχθηκε από 39,2 δισ. σε 112 δισ. δολάρια, που αποτελεί αύξηση ρεκόρ.
Ετσι, εκθρόνισε τον Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος ήταν στην κορυφή 18 φορές τα τελευταία 24 χρόνια. Η περιουσία του ιδρυτή της Microsoft είναι 90 δισ. δολάρια φέτος, 4 δισ. δολάρια περισσότερα από πέρυσι. Τρίτος είναι ο Γουόρεν Μπάφετ (84 δισ. δολάρια), ενώ ακολουθεί ο πλουσιότερος στην Ευρώπη, ο Μπερνάρ Αρνό της LVMH (72 δισ. δολάρια).
Την πεντάδα κλείνει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ (71 δισ.) και την δεκάδα συμπληρώνουν οι Αμάνσιο Ορτέγκα (70 δισ.), Κάρλος Σλιμ Χέλου (67,1 δισ.), Τσαρλς Κοχ (60 δισ.), Ντέιβιντ Κοχ (60 δισ.) και Λάρι Ελισον (58,5 δισ.).
Συνολικά 2.208 δισεκατομμυριούχοι από 72 χώρες περιλαμβάνονται στην 32η ετήσια λίστα του περιοδικού, αριθμός ρεκόρ. Οι ΗΠΑ έχει τους περισσότερους (585). Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η Καλιφόρνια διαθέτει 144 δισεκατομμυριούχους, περισσότερους από κάθε άλλη χώρα πέρα από τις ΗΠΑ και την Κίνα (373). Στην Ευρώπη, η Γερμανία είναι στην κορυφή σε αυτόν τον τομέα, με 123 δισεκατομμυριούχους.
Η περιουσία όσων βρίσκονται στη λίστα φτάνει τα 9,1 τρισ. δολάρια, 18% περισσότερα από πέρυσι.
Β. ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ : Στην Ελλάδα :
Σήμερα το 48% του πληθυσμού, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι 382 ευρώ τον μήνα
Και από αυτό το 48% υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ τον μήνα.  (in.gr 8/3/18)