Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Στη ''σκοτεινιά'' της Μ.Ανατολής για το 2020 έρχεται το φως από τη Φιλανδία

Η νέα πρωθυπουργός της Φιλανδίας, Sanna Marin, η νεότερη γυναίκα αρχηγός κυβέρνησης παγκοσμίως είναι 34 ετών και σκοπεύει να εισαγάγει στη Φινλανδία την 4ήμερη εβδομάδα και την 6ωρη εργασία.
Δηλώνει :''Πιστεύω ότι οι άνθρωποι αξίζουν να περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους, τους αγαπημένους τους, τα χόμπι και άλλες πτυχές της ζωής, όπως ο πολιτισμός. Αυτό θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα για εμάς στην επαγγελματική ζωή.»
Στη Φινλανδία, ισχύει το πενθήμερο – οκτάωρο για τους περισσότερους εργαζόμενους. .
Στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας το εξάωρο κάνει τους εργαζόμενους ευτυχισμένους και υγιείς
Η 6ωρη εργασία ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στη γειτονική Σουηδία: Το 2015, το Γκέτεμποργκ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, μείωσε το χρόνο εργασίας σε έξι ώρες την ημέρα, για τους εργαζόμενους που φροντίζουν ηλικιωμένους κατ’ οίκον και για εκείνους που εργάζονται στα δημοτικά ιατρεία – ενώ ο μισθός τους δεν άλλαξε.
Tα αποτελέσματα δύο χρόνια αργότερα: Οι εργαζόμενοι είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και πιο παραγωγικοί. Με τη μείωση των ωρών εργασίας, οι υπηρεσίες επεκτάθηκαν και οι ασθενείς ήταν πιο ικανοποιημένοι.
Και το εργασιακό κόστος παρέμεινε σταθερό: Προσλήφθηκαν περισσότεροι υπάλληλοι, οι οποίοι έφεραν περισσότερα φορολογικά έσοδα. Επιπλέον, καταγράφηκαν λιγότερες ημέρες ασθενείας, λιγότερες συντάξεις αναπηρίας και λιγότεροι άνεργοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου