Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Κυριολεκτικά παίζουν με τις ζωές μας



Θύελλα για «ομόλογα θανάτου»
«E» 23/2
Το προϊόν «Kompass Life 3» στην ουσία στοιχημάτιζε στον πρόωρο θάνατο ανθρώπων. Η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει κατά 100% τους... επενδυτές που θέλουν να αποσυρθούν από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο
Το «παιχνίδι» που παίζουν ορισμένες μεγάλες τράπεζες με την τύχη ολόκληρων κρατών(π.χ. Ελλάδα) είναι πλέον γνωστό, ωστόσο κάποιες -και συγκεκριμένα η «σοβαρή» Deutsche Bank- στοιχηματίζει ακόμη και στο προσδόκιμο ζωής ηλικιωμένων ατόμων.

Η γερμανική τράπεζα, που τελευταία βρίσκεται συχνά στη δυσάρεστη θέση να αιτιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν μερικά από τα επενδυτικά της προγράμματα, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αποζημιώσει κατά 100% τους επενδυτές που θέλουν να αποσυρθούν από το χαρτοφυλάκιο Kompass Life 3, που στην ουσία στοιχημάτιζε στον πρόωρο θάνατο ανθρώπων. Η Deutsche Bank υποχρεώθηκε από την κοινωνική κατακραυγή να «θάψει» τα ομόλογα αυτά, παρότι η χρονική τους διάρκεια ήταν από το 2007 μέχρι το 2015.
Οι αποδόσεις του συγκεκριμένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου εξαρτώνται από το προσδόκιμο ζωής μιας ομάδας 500 ατόμων ηλικίας από 70 έως 90 ετών από τις ΗΠΑ, που δηλώνουν εθελοντικά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Πριν συμμετάσχουν, εξετάζονται από δύο ανεξάρτητες ιατρικές ομάδες και κατόπιν γίνεται η αξιολόγηση του πόσα χρόνια ζωής έχει ο καθένας τους μπροστά του έτσι ώστε να «ποντάρουν» οι επενδυτές. Οσο πιο γρήγορα αποχαιρετήσουν τον μάταιο τούτο κόσμο, τόσο μεγαλύτερο είναι το κέρδος για τον επενδυτή, αντιθέτως, εάν το... καθυστερήσουν, το κέρδος πηγαίνει στην τράπεζα.
Πρόκειται για το πιο μακάβριο από τα τρία επενδυτικά προγράμματα της Deutsche Bank, καθώς τα υπόλοιπα αφορούν την αγορά ασφαλειών ζωής. Τα «ομόλογα του θανάτου» είχαν ξεσηκώσει σάλο στη Γερμανία, και η υπόθεση έγινε ευρύτερα γνωστή μετά από προσφυγή επενδυτή, ο οποίος διαμαρτυρόταν επειδή ενεγράφη στο πρόγραμμα χωρίς να γνωρίζει πλήρως τους όρους. Ο μεσολαβητής της γερμανικής ομοσπονδίας ιδιωτικών τραπεζών παραδέχτηκε ότι «ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούνται για να αποφέρουν κέρδος στους επενδυτές ή τους πωλητές επενδυτικών προϊόντων», κάτι που «δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συμβατό με τις αξίες μας, ιδίως σε όσα ισχύουν στον τομέα της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Η Deutsche Bank δεν ήταν η μοναδική τράπεζα που έχει «μακάβρια» προγράμματα, ωστόσο κανένα άλλο ίδρυμα δεν στοιχημάτιζε ευθέως στο προσδόκιμο ζωής. Οι περισσότερες προτιμούν να αγοράζουν ασφάλειες ζωής από κατόχους που επιλέγουν να τις πουλήσουν αντί να τις εισπράξουν και το κέρδος για τον επενδυτή κρίνεται από το πότε θα πεθάνει ο ασφαλισμένος σε σχέση με την ημερομηνία αγοράς του συμβολαίου.
Στη Γερμανία
Συμμετείχαν 10.000 επενδυτές
Στη Γερμανία συμμετείχαν 10.000 επενδυτές στο Kompass Life 3, κυρίως μικροκαταθέτες, με όγκο χαρτοφυλακίου 200 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνολικά τα τρία επενδυτικά προγράμματα της Deutsche Bank που τζογάρουν με την ανθρώπινη ζωή φτάνουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Το εντυπωσιακό είναι ότι ελάχιστοι από τους επενδυτές του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου διαμαρτυρήθηκαν για τη φύση του προγράμματος. Αντιθέτως, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, ορισμένοι μικροκαταθέτες είχαν εκφράσει παράπονα που κάθε άλλο ηθικής φύσεως ήταν: αυτό που τους ενδιέφερε περισσότερο ήταν η ισχνή απόδοση του προγράμματος, η οποία το διάστημα 2009-2011 απέδιδε μόλις 3% ετησίως.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου