Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Δύο ειδήσεις γιά το Μνημόνιο


Ελληνες φοιτητές γιούχαραν τον Τόμσεν
Οι Ελληνες φοιτητές, αφού ο κ. Τόμσεν ολοκλήρωσε την ομιλία του, άρχισαν να τον γιουχάρουν και να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του
"Η" Online 29/3 15:16
Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχαν λάβει οι υπεύθυνοι του βρετανικού Πανεπιστημίου, London School of Economics, δεν στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν τις σφοδρές αποδοκιμασίες που εξαπέλυσαν Ελληνες φοιτητές κατά του Π. Τόμσεν για τη «συνταγή» που ακολούθησε η Τρόικα στην Ελλάδα.
"Είστε στην Ελλάδα δύο χρόνια και μέσα στο διάστημα αυτό το ελληνικό χρέος από 110% του ΑΕΠ εκτοξεύθηκε στο 160%", φώναξε χαρακτηριστικά ένας φοιτητής.
Οι Ελληνες φοιτητές, αφού ο κ. Τόμσεν ολοκλήρωσε την ομιλία του, άρχισαν να τον γιουχάρουν και να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του. Ο ίδιος, αναχώρησε ανενόχλητος από την εκδήλωση λίγη ώρα αργότερα.
Την ίδια στιγμή, έξω από την αίθουσα φοιτητές πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έχοντας αναρτήσει πανό διαμαρτυρίας και εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τα μέτρα λιτότητας τα οποία έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα.
Ενδιαφέρον από Ισραήλ και ΗΠΑ για γεωτρήσεις στο Αιγαίο
Του Χρήστου Κολωνα
Ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα καθώς και τη βεβαιότητα για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου δήλωσε η ισραηλινή εταιρεία Dellek Drilling, που μαζί με την αμερικανική Noble Energy πραγματοποιούν έρευνες στα κυπριακά «οικόπεδα».
Αυτό προέκυψε από τη δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της ισραηλινής εταιρείας Γκιντεόν Τάντμορ στο συνέδριο του «Economist» με θέμα τις ενεργειακές εξελίξεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.
Ο πρόεδρος της Dellek και διευθύνων σύμβουλος της Avner Oil Exploration είπε χαρακτηριστικά ότι «το κοίτασμα της Λεβαντίνης επεκτείνεται και στην Ελλάδα» και συμπλήρωσε: «Η Dellek θα είναι εδώ στις έρευνες για φυσικό αέριο», αναφερόμενος προφανώς στις περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης.
Στην ίδια εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, με κύριο θέμα την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αλλά και τη μεταφορά των ποσοτήτων στην Ευρώπη.
Γ. Παπακωνσταντίνου 
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι «σε λίγα χρόνια με βάση τα κοιτάσματα της Κύπρου, του Ισραήλ, και ελπίζουμε και με τα δικά μας, θα μιλάμε για τον τρίτο διάδρομο ενέργειας προς την Ευρώπη, μετά από αυτόν του ρωσικού κι εκείνον του αζερικού αερίου».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι στο τέλος του χρόνου ίσως και στην αρχή του 2013 θα αρχίσουν να δουλεύουν τα πρώτα γεωτρύπανα στα «οικόπεδα» των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατάκολου. Στις 2 Ιουλίου λήγει ο σχετικός διαγωνισμός για τα τρία «οικόπεδα» και αμέσως μετά θα προκηρυχθεί νέος για την παραχώρηση 10 με 15 χερσαίων περιοχών προς έρευνες. Μέσα στον Απρίλιο θα έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος ή οι ανάδοχοι για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης, και σε τρεις με έξι μήνες θα υπάρχουν τα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου