Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Για μια άλλη παγκοσμιοποίηση
4η συνέχεια


2 .    Οι συνέπειες της παγκοσμιοποίησης

      H πηγή, η κινητήρια δύναμη και οι στόχοι της παγκοσμιοποίησης είναι το αχαλίνωτο κέρδος και η συγκέντρωση όλο και περισσότερης εξουσίας απ΄τους λίγους. 
Και οι δύο στόχοι εξυπηρετούνται από την τεράστια ανάπτυξη του παραγωγικού μηχανισμού αφενός, και των μέσων επικοινωνίας και ελέγχου αφετέρου, που με τη σειρά τους ενισχύουν αυτούς τους στόχους. Αυτό γίνεται πλέον και με την καταπάτηση των νόμων και των αρχών που έχουν θεσπίσει οι ίδιοι οι κρατούντες(η παρανομία, η διαφθορά και τα σκάνδαλα είναι στην ημερήσια διάταξη). 
       Ο παράγων άνθρωπος – κοινωνία όλο και περιθωριοποιείται με επακόλουθο την εξαθλίωση όλο και περισσότερων στρωμάτων του πληθυσμού, σε όλο πλέον τον κόσμο, και ταυτόχρονα την σταδιακή καταστροφή του ίδιου του πλανήτη.
       Η φτώχεια  η πείνα και οι αρρώστιες στην Αφρική και την Ασία, το δουλεμπόριο και το τεράστιο ρεύμα μετανάστευσης, η μόλυνση του περιβάλλοντος ( νέφος και καταστροφή του όζοντος στον αέρα, ρύπανση της θάλασσας, τοξικά  και πυρηνικά απόβλητα στη στεριά ), οι μολυσμένες τροφές, η καταστροφή των δασών, η εξαφάνιση πολλών ειδών (με ανατροπή της ισορροπίας των οικοσυστημάτων), η πυρηνική απειλή, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στις ανεπτυγμένες χώρες, η ανασφάλεια, το άγχος, η αυξανόμενη ανεργία, η γενικευμένη πορνεία, η μείωση των κοινωνικών παροχών, η δημιουργία σύγχρονων δούλων  (το 8ωρο  συνεχώς μεγαλώνει και οι κινέζοι εργάτες δείχνουν τραγικά το προς τα πού πάμε ), είναι οι βασικότερες συνέπειες της παγκοσμιοποίησης.
       Συνέπειες της παγκοσμιοποίησης υφίστανται και οι ίδιοι οι κυρίαρχοι του συστήματος. Ζουν σε μία έντονη ανασφάλεια τόσο για τα υπάρχοντά τους και τις επιχειρήσεις τους (αγχωτική ανάπτυξη ή πτώχευση, διαρκής απειλή από χρηματιστηριακά παιχνίδια ), όσο και για τις ζωές τους. Βιώνουν τη δική τους ανελευθερία εγκλωβισμένοι σε χρυσό ΄΄κλουβί΄΄. Οι προσωπικές σχέσεις τους έχουν διαλυθεί πλήρως και ζουν σε μία πλήρη απομόνωση, υποψιαζόμενοι τους πάντες και τα πάντα και προσπαθούν να γεμίσουν το κενό τους με υλικά πράγματα. Είναι τραγικά «δυνατοί» αδύνατοι. Είναι δημιουργοί ενός Φρανκεστάïν που στρέφεται και ενάντιά τους. Οι ίδιοι στρέφονται ενάντια στην κοινωνία. 
        Αυτή η παγκοσμιοποίηση με τις συνέπειές της είναι το οριακό στάδιο του καπιταλισμού που πλέον δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε την αναπαραγωγή του, αφού απειλεί με εξαφάνιση την ίδια τη ζωή. Η καταστροφή πλέον απειλεί όλους τους κατοίκους της γης αδιακρίτως. Αυτή είναι τραγική μορφή της σημερινής «ισότητας», η τραγική κατάληξη αυτού του συστήματος που πλέον έχει σαπίσει . Συνεχίζεται                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου