Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Για μια άλλη παγκοσμιοποίηση

Δημοσιεύουμε σε συνέχειες μία ανάλυση του Π.Μ.Π. για τη σημερινή πραγματικότητα και κάποιες προτάσεις του για υπέρβασή της.
Ελπίζουμε να αποτελέσει αφετηρία για ένα γόνιμο διάλογο, με κοινωνική ευαισθησία, εντός και εκτός του blog μας.
1η :
ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

« Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από » τον κόσμο, το φάντασμα της παγκοσμιοποίησης από τα «κάτω».
Το φάντασμα της ελεύθερης διάθεσης, συνύπαρξης, συνεύρεσης, επικοινωνίας και συνεργασίας ανθρώπων ισότιμων και ελεύθερων από δεσμά παρελθόντος,  εξουσίες παρόντος, και υποσχέσεις μέλλοντος.
Ελεύθερων ανθρώπων από παραμορφωτικά κριτήρια φύλου, φυλής, εθνικότητας, χρώματος, δεξιοτήτων, προτιμήσεων, μόρφωσης και γενικά κάθε κριτηρίου που δημιουργεί διαίρεση, ανταγωνισμό και σύγκρουση.
Ελεύθερων από τη λογική της εκμετάλλευσης των πιο ‘’καθυστερημένων’’ χωρών, λαών, εθνών, ανθρώπων.
Ελεύθερων από κοσμικές και πνευματικές, ατομικές ή ομαδικές εξουσίες κάποιων, που κατέχουν την ΄΄αλήθεια΄΄ και δημιουργούν πειθήνιους οπαδούς.
Ελεύθερων από απατηλές υποσχέσεις, που τους καθιστούν μέρος μιάς  λογικής, εκείνης της επανάπαυσης, της  συναλλαγής και της ιδιοτέλειας.
Το φάντασμα αυτό απλώνεται σε όλα τα μέρη της γης και στο πέρασμά του καταστρέφει όλες τις αγκυλώσεις στις σχέσεις των ανθρώπων.
Συστήματα διακυβέρνησης, οικονομία, κόμματα, συνδικάτα, ιδεοληψίες, θεσμοί, τρίζουν έτοιμα για κατάρρευση.

Η κρίση σε όλους τους τομείς, που απλώνεται  σε όλο τον πλανήτη, φέρνει στην επιφάνεια σιγά-σιγά ένα υγιές πνεύμα πρωτοφανέρωτο. Συνεχίζεται 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου