Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Χρόνια πολλά με ανθρωπιά, αισιοδοξία και δημιουργικότητα
για μια άλλη παγκοσμιοποίηση !
 8η συνέχεια          

7.  Μια άλλη παγκοσμιοποίηση γεννιέται

   Παράλληλα με την παγκοσμιοποίηση αυτή από τα πάνω, γεννιέται σιγά-σιγά και μία άλλη, αυτή από τα κάτω. Δεν επιβάλλεται, είναι αυθόρμητη. Σπάει σύνορα και προκαταλήψεις. Πηγαίνει πέρα από τα τείχη που έχτισαν οι διακρίσεις κάθε είδους (φυλετικές, φύλλου, ταξικές, εθνικές, ιδεολογικές, θρησκευτικές κ.λ.π.). Ξεφεύγει από τη νοοτροπία τη στενά ‘’ατομική’’(του όποιου ατόμου-ομάδας) και γίνεται συλλογική και πανανθρώπινη. Το νέο κοινωνικό φύτρο είναι ο άνθρωπος δημιουργός, που βλέπει τους άλλους και τη φύση ‘’ως εαυτόν΄.΄     
     Όλο και περισσότερο γίνεται κατανοητό βιωματικά, με τραγικό πλέον τρόπο, ότι οποιαδήποτε στάση και σχέση εκμετάλλευσης, επιβολής, αυθεντίας ή συμμόρφωσης , είναι καταστρεπτική τόσο για αυτόν που επιβάλλει, καθοδηγεί ή ΄΄πείθει΄΄, όσο και για αυτόν που τα υφίσταται. Ο πρώτος συγκεντρώνοντας πνευματική ή υλική δύναμη αποκόβεται από τους πολλούς και γίνεται αλαζονικός και εξουσιαστικός και συνεπακό-λουθα συντηρητικός, που βασικά φροντίζει μόνο για την πλεονεκτική του θέση. Και παραπέρα γίνεται φρένο για την εξέλιξη του ανθρώπου και της κοινωνίας. Ο δεύτερος μετατρέπεται σε άκριτο οπαδό, άβουλο όν, που αναζητά και αποθέτει την ασφάλεια του και την ύπαρξή του στον ‘’αρχηγό’’, αγνοώντας και παραχωρώντας τις δημιουργικές του δυνάμεις. Και οι δύο στο τέλος δημιουργούν μια σχέση αρρωστημένης αλληλε-ξάρτησης και ανελευθερίας.
       Η υλική βάση για την ανάπτυξη αυτής της άλλης παγκοσμιοποίησης, από τα κάτω,  υπάρχει. Είναι η δυναμικότητα της τεχνολογικής ανάπτυξης και ο τεράστιος πλούτος που έχει δημιουργηθεί (ικανός να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες όλης της ανθρωπότητας), η ταχεία ανταλλαγή της τεχνογνωσίας , η δυνατότητα πληροφόρησης, γνώσης και επικοινωνίας χωρίς φραγμούς, και η επαφή των λαών από τη διευρυνόμενη μετανάστευση και τον τουρισμό. Παράλληλα η πολιτική και πνευματική βάση είναι η τεράστια εμπειρία που αποκτήθηκε τους δύο τελευταίους αιώνες από τις ΄΄εφόδους στον ουρανό΄΄ των λαών.
      Δέκτες και φορείς αυτού του αέρα της αλλαγής είναι εκείνοι που υφίστανται σκληρότερα τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης: Οι άνεργοι, η νεολαία (με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας), οι μετανάστες, οι μειονότητες, οι απολυμένοι, τα στρώματα που χάνουν κάποια οικονομική επάρκεια που είχαν, και τέλος οι λαοί που λιμοκτονούν ή που οι χώρες τους βρίσκονται στα όρια της χρεωκοπίας.
       Επίσης φορείς είναι το υγιές τμήμα του παλιού προοδευτικού κινή-ματος, ενταγμένο σε σχήματα –κόμματα ή ανένταχτο, που δεν έχασε την ευαισθησία του και την διάθεσή του να προσφέρει, για μια κοινωνία δίκαιη, με ελευθερία, χωρίς βία, εκμετάλλευση και καταπίεση.
Είναι εκείνοι που είδαν να καταρρέουν θεσμοποιημένες ιδεολογίες.
Είναι  εκείνοι που ξεφεύγουν από τη λογική της επιβολής των πεποιθήσεων τους με κάθε μέσον, για το ΄΄καλό΄ των άλλων και τη δική τους ΄΄δικαίωση΄΄. Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου