Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Για μια άλλη παγκοσμιοποίηση
      9η συνέχεια
                                                                                                                                    8.  Η ανάγκη υπέρβασης της σημερινής κατάστασης
            Τα οικονομικά – πολιτικά μοντέλα που κυριαρχούν τα τελευταία 90 χρόνια είναι το καπιταλιστικό και το σοσιαλιστικό ανατολικού τύπου. 
Και τα δύο έχουν το κοινό χαρακτηριστικό, ότι η πολιτική και οικονομική εξουσία βρίσκεται στα χέρια λίγων, επώνυμων ιδιοκτητών ή κρατικών διαχειριστών.
Αφετηρίες των δύο μοντέλων ήταν η Γαλλική (1789) και η Ρωσική (1917) επανάσταση. Επιβλήθηκαν πολιτικά από κάποιες ομάδες που συμμετείχαν πρωταγωνιστικά στην επανάσταση (Ιακωβίνοι, μπολσεβίκοι). Διαμόρφωσαν ένα δόγμα άλλοτε ελαστικό και άλλοτε άκαμπτο και το επέβαλαν με τη βοήθεια μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, στο σύνολο της, με  ηθική υποταγμένη στο ‘’ο σκοπός αγιάζει τα μέσα’’. Οι σκοποί και των δύο ήταν για την εποχή τους προοδευτικοί. Εκφράσανε τον καιρό εκείνο, σε κρίσιμες στιγμές, τους πιο καταπιεσμένους και εξαθλιωμένους. Την ανάγκη τους για ψωμί και ελευθερία. Οι θεσμοί που ακολούθησαν όμως δεν εξασφάλισαν την διατήρηση αυτής της αρχικής πολιτικής κατάστασης μιας επαναστατημένης κοινωνίας. Εστιάσανε στο ‘’ψωμί’’ και ξεχάσανε την ελευθερία. Έτσι σταδιακά με τις κατάλληλες προσαρμογές, έγινε ο αποκλεισμός των πολλών από την ενεργή συμμετοχή στο πολιτικό και το ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι. Σημερινή τους κατάληξη είναι το δικομματικό και το μονοκομματικό μοντέλο, και τα δύο με ολιγαρχικό περιεχόμενο. 
        Θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά;  
Εάν το μέσο επίπεδο συνειδητότητας της κοινωνίας και η υλική πραγματικότητα προσδιορίζουν και τις λύσεις που δίνονται τότε η απάντηση είναι όχι. 
      Σημασία όμως έχει να σταθούμε στο τώρα. Να  εντοπίσουμε τα αίτια της παθογένειας του σημερινού γίγνεσθαι και να το υπερβούμε εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις.
      Σήμερα οι θεσμοί και το σύστημα έχουν θεοποιηθεί. Έχουν αναχθεί σε αιώνιες αμετακίνητες αξίες και το κυρίαρχο πολιτικό αξίωμα είναι το ’’αποφασίζουμε πριν από σας για σας, αφού μας έχετε εκλέξει’’. Η γνώμη και η συμμετοχή του απλού πολίτη θεωρείται άχρηστη έως επικίνδυνη, και γιαυτό εξουδετερώνεται και αποκλείεται από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων με κάθε τρόπο ‘’δημοκρατικό’’ ή μη. 
     Σε όλες τις βαθμίδες από το σωματείο ,το Δήμο, μέχρι και την κυβέρνηση λειτουργεί η αντιπροσώπευση για μεγάλα χρονικά διαστήματα ‘’εν λευκώ’’, με ολοένα ασαφέστερες δεσμεύσεις των υποψήφιων αντιπροσώπων, χωρίς έλεγχο και  χωρίς τη δυνατότητα να ανακληθούν.  
       Όλα γίνονται εν ονόματι του λαού αλλά χωρίς τον λαό, εν ονόματι της τάξης αλλά η αταξία αυξάνεται, εν ονόματι μίας μελλοντικής ευμάρειας αλλά η λιτότητα διευρύνεται, εν ονόματι της ελευθερίας αλλά ο Μεγάλος Αδελφός παίρνει σάρκα και οστά.
     Η τεράστια πλειοψηφία της ανθρωπότητας, περισσότερο βιωματικά και ενστικτώδικα και λιγότερο συνειδητά, νοιώθει ότι και τα δύο μοντέλα δεν την εκφράζουν. Ωστόσο είναι παγιδευμένη στο δίλημμα που  της βάζουν τα μπλοκ εξουσίας: ‘’ή το ένα μοντέλο ή το άλλο’’. Αυτό που αναδύεται σιγά-σιγά όμως είναι η διάθεση ‘’ούτε το ένα ούτε το άλλο’’. 
   Αλλά τότε τι;      Συνεχίζεται                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου